Wat is een cementdekvloer?


Een cementdekvloer wordt gemaakt van vloerenzand, cement en water. Cement wordt gefabriceerd uit kalksteen en heeft als belangrijkste kenmerk dat het hydraulisch is. Dat wil zeggen dat cement reageert met water waardoor het verhardt en er worden bestanddelen gevormd die vervolgens niet meer in water oplosbaar zijn. Cementgebonden materialen zijn dus niet vochtgevoelig waardoor de mechanische eigenschappen zoals sterkte en stijfheid niet veranderen onder invloed van vocht.Een cementdekvloer - ook wel zandcement vloer genoemd - is de basis voor een bovenvloer zoals bijvoorbeeld tegels, PU gietvloer, PVC vloer of siergrind. De onderliggende constructievloer is hiervoor meestal niet vlak genoeg. Een kwalitatieve cementdekvloer is dus essentieel voor het kunnen leggen van een mooie vloerafwerking waarbij de cementdekvloer- in tegenstelling tot de draagvloer - geen dragende functie heeft.


Een cementdekvloer wordt toegepast om de volgende redenen:

  1. De cementdekvloer wordt toegepast om de gewenste hoogte ofwel peil te realiseren. Dit wordt vaak om praktische en financiële redenen meestal niet direct met de draagvloer gedaan.
  2. De cementdekvloer fungeert als ondergrond voor een later aan te brengen vloerafwerking.
  3. Egalisatie van de constructie vloer.

De cementdekvloer kan in bepaalde gevallen ook direct dienst doen als vloerafwerking. Een voorwaarde is wel dat vooraf aan de samenstelling en afwerkingeisen zijn gesteld. Een voorbeeld hiervan is een cementdekvloer met slijtlaag of zandcement vloer met een pleisterlaag.

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat particulieren - zowel bij een verbouwing als bij nieuwbouw - de realisatie van de cementdekvloer in eigen beheer regelen. De reden hiervoor is het grote aanbod van verschillende vloerverwarmingssystemen, keuzes op akoestische en thermische isolatie, maar ook de mogelijkheid voor toepassing van een droogtijdversneller om het bouwproces te bevorderen.Meer informatie over al deze mogelijkheden vindt u op www.Totaal-Cementdekvloer.NET. Berkers Totaal Vloeren levert en legt al ruim 20 jaar cementdekvloeren voor de particuliere sector, industrie, retail branche en aannemers en wij adviseren u graag over een verantwoorde opbouw van uw vloersysteem.
Offerte aanvragen
Showroom
Fotogalerij
Film
Referenties
Facebook   Instagram   Pinterest